perjantai 12. toukokuuta 2017

Palveluseteli



Mistä yksityinen päiväkoti tekee voittoa? Koska sitähän sen on tehtävä pitääkseen omistajat tyytyväisinä. Ja jos päivähoidolla pitää tehdä bisnestä eli rahaa, miksi kunta ei voi sitä tehdä? Jos kerran on niin, että lasten päivähoito voi olla taloudellisesti kannattavaa, miksi kunta ei sitä tee? Voisiko yhtenä syynä olla inhimillisyys? Sitä varmaan pohtii vanha valtuusto 29.5, jolloin päätetään Kemin osalta palvelusetelin käyttöönotosta.
     Esimerkki: Kivikon päiväkoti. Työntekijöitä lain vaatima määrä. Lapsia hoidossa lain mukainen määrä. Kunta rakentanut tilan lainarahalla. Lapset saavat hyvää hoitoa terveessä tilassa.
     Toisaalle Kemiin rakennetaan tehdystä päätöksestä alle vuodessa uusi saman kokoinen yksityinen päiväkoti. Työntekijöitä lain vaatima määrä. Lapsia hoidossa lain mukainen määrä. Firma tilannut rakennuksen ja vuokraa sen omin kustannuksin kunnalta ostamalleen tontille. Ehkäpä juuri siihen, josta on purettu entinen päiväkoti pois. Lapset saavat hyvää hoitoa terveessä tilassa, jos YT-neuvottelujen jälkeen työntekijät vaihtavat kunnallisesta yksityiselle ja ammattitaito siirtyy mukana. Oletan myös sen, että työntekijöiden palkat pysyvät silloin ennallaan, ainakin vähän aikaa. Jos firma tuo mukanaan omat työntekijät, heidän palkkansa on pienempi.
      Mistä yksityinen päiväkoti tekee voittoa? Kaikki pysyy vakiona ja kai sen rakennuksenkin joku maksaa. Pahoin pelkään, että se tekee voittoa parin laihan vuoden jälkeen työntekijöiden selkänahasta ja jos se ei riitä, niin pahimmassa tapauksessa lasten selkänahasta. Näitä talkoita kutsutaan YT-neuvotteluiksi. Eli työntekijöiden palkoista liisitään ja maksetaanko se rakennuskin välillisesti palveluseteleillä?
      Ei yksityinen kansainvälinen sijoitusyhtiö tee uutta päiväkotia hyvää hyvyyttään. Se vaatii investoinnille ja mukana olemiselleen katetta eli voittoa. Sitä en tarkkaan tiedä, onko se viisi vai kymmenen prosenttia, mutta jostain se on otettava. Toisekseen, ainakin minua hirvittää se, onko meillä kunnassa 20 vuoden kuluttua uusi Peurasaari kynsissä? Jos kunnan omana työnä rakentaa uusi päiväkoti menee neljä vuotta, niin on se todella tehokas tuo yksityinen rakentaja eli Suomen Hoivatilat Oy. On päivänselvää, että samat rakentamisen nykylait pätevät sielläkin - nopeasti ja halvalla. Se on erittäin huono yhdistelmä, onhan se nähty.
     Tämän Kemiin tulossa olevan Touhulan pääomistaja on kansainvälinen sijoitusyhtiö EQT Mid Market. Kuvaava nimi, Market. Ei ehkä niin sovelias päivähoitopaikkana, vaikka kaikki nykyään onkin myytävissä ja ostettavissa. Tehokkuutta pitää aina parantaa, mutta ei keinolla millä hyvänsä.

P.S. Jos valtuusto ei hyväksy palveluseteliä kunnan on tietenkin investoitava heti nykyisten päiväkotien saattamiseksi inhimilliseen kuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti